Sword and Sorcery

Niestety, nikt nie powie Ci czym jest FluxBB - musisz go poznać sam!

Nie jesteś zalogowany na forum.

#5301 2021-07-02 11:50:02

Dugel
Moderator
Liczba postów: 1,615
Windows 8.1Firefox 89.0

Odp: Kampania

A to co totototo? [dblpt]) Cyberpunk?

Robię jeszcze głupszą minę niż robię w realu jak to czytam.

Wydaje się, że wpadliśmy w jakieś tryby machiny wojennej więc nawet nie widzę możliwości, jakie przed nami stoją. Czy ci dziobaci mówią po naszemu? Czy mam się opierać na tym, że niemowa szóstka tłumaczy na migi, żebym komuś sprzęt zabierał? Próbuję na migi i zagadując ws wspólnym z tą wymianą nie oferując miecza ani kolczugi tylko pomniejsze sprzęty jak hełm czy łuk.

WTF? [dblpt])

Wakacje... wracam 20.07....

#5302 2021-07-03 11:26:45

amholen
Moderator
Liczba postów: 1,035
WindowsChrome 91.0.4472.124

Ja też bym chciał zostawić sobie młotek, poza tym jestem otwarty, chociaż o zbroję znów może być ciężko.
- Ktoś tu mówi w naszym języku? - pytam.

Z tym "golemem", to pojechałeś ;p

#5303 2021-07-28 22:24:05

erachlin
Administrator
Liczba postów: 2,141
WindowsFirefox 90.0

Jestem po urlopie już, wracamy w piątek.

Referee

#5304 2021-07-29 07:56:47

Dugel
Moderator
Windows 8.1Firefox 90.0

Okidoki

#5305 2021-07-30 09:56:57

erachlin
Administrator
WindowsFirefox 90.0

To raczej ni Cyberpunk tylko jakieś schyłkowe high fantasy postapo ;-)

Dziobaci nie mówią po waszemu.
Im chyba chodzi o jakiś podstęp a nie grzecznościową wymianę fantów.
Chcą od was charakterystyczniej sprzęt (przede wszystkim tarcze i hełmy, płaszcze czy jakiś kolorowy ciuch, ew. zbroję tam gdzie jest to najbardziej widoczny element), który z kolei ubierają podstawieni przez nich osobnicy.

Wam dają charakterystyczne dla nich maski, jakieś nomadyczne owijki czy płaszcze, ew. te dziwaczne skórzano podobne zbroje.
Jak ktoś się chce zamienić na broń główną, to poproszę o info [dblpt])

Referee

#5306 2021-07-30 11:51:39

Dugel
Moderator
Windows 8.1Firefox 90.0

Nie umiałbym znaleźć spustu ;-] Na hełm się zamieniam.

#5307 2021-07-30 22:51:40

amholen
Moderator

też mogę zamienić zbroję, ale młotek zostawiam sobie

#5308 2021-08-02 11:18:59

erachlin
Administrator
WindowsFirefox 90.0

Odpowiednika zbroi na Briborna nie ma, rozmiar jest zbyt nietypowy.
Coś tam mogą poskładać z jakichś dziwnych twardych jak pieron skór (przykrótki korpus plus karwasze i osłona ud). Jeśli nie, to masz się w szmaty pozawijać.
Tarcze absolutnie wszystkie muszą zniknąć (tarcza skazy ew. zamaskowana i na plecy - widzę Zorin ją ma).
Łuki, jeśli zostawiacie, musicie zamaskować.

Proponują wam tez pozamienianie włóczni (ten kto ma). Wasze są charakterystyczne (tzn ich według was - mają jakieś dziwne "wąsy" pod grotem, są dłuższe i mniej poręczne, ale z drugiej strony dużo lepiej wykonane).
I teraz pewnie większy problem - koni nie możecie zabrać z tego co mówią [dblpt][slash]

Ktoś przynosi klatkę z krukopodobnymi ptakami. Zero swoją krwią maluje im na głowach jakies symbole. Dwóch kolesi potem wybiega z nimi, zapewne je wypuścić. Przez dłuższy czas nic się nie dzieje.

Zero staje nad jakimś stołem taktycznym, który zapełnia się magicznie figurami, kształtami i znakami. Wygląda to jak malunek równiny, na której mrowią kształty. Wypełzają gdzieś z odległych przestrzeni, spoza ram stołu, i formują kłębiący się, złowrogo czarny  półokrąg, sięgający ramionami w stronę tego co waszym zdaniem jest twierdzą , w której jesteście.

Wiele znaków przemieszcza się bardzo szybko, nieregularnie - niczym stada jakichś ptaków. Inne symbole są duże i powolne.

Za tym wałem wrogich sił widzicie pionową kreskę Windy - rozciągniętą dziwnie w dół i górę.

Inne czarne znaki nadciągają w stronę twierdzy z przeciwnej strony, wlewają się w obraz jak przesypujące ziarna piasku w klepsydrze. Wydaje się, że wszystko się uszczegóławia w miarę jak ptaki w jakiś sposób przekazują to co widzą (tak interpretujecie próby wytłumaczenia wam co się dzieje.)

Potem ZERO coś intonuje i "pod stołem" pojawia się jakby głębszy widok - pajęczyna regularnych linii, jak korytarzy. Część z nich sięga daleko poza Twierdze.

Wiadomość dodana po 30 min 31 s:
ZERO każe wam czekać i wydaje zdawkowe rozkazy. Kolejni dowódcy opuszczają w pospiechu pomieszczenia. W odpowiedzi na mapę wypełzają pomarańczowe symbole, które interpretujecie jako wasze siły: głównie lekka piechota i nieliczne ciężkie jednostki tych ptako-ludzi.
Około połowy jednostek ZERO "rozmieszcza ręcznie" (wykonuje dziwne gesty i coś mówi) - ujawniają się w tych tunelach.

Nie da się nie zauważyć, że waszych jest żałośnie mało w porównaniu do czarnych sił.
Najcenniejszym zasobem wydają się być: golem i oddział strzelców. Zapewne tez i VECTOR, który na razie zostaje przy was. Impostorzy udający was zmierzają do tuneli z waszymi zwierzętami.

Zauważacie, że na mapie co jakiś czas ujawnia się kilkoma mignięciami pomarańczowy, duży symbol. Przemieszcza sie dosc szybko i nieco losowo.
- Mantra, Mantra!

Wiadomość dodana po 41 min 21 s:
Wszystko to co widzicie jest bardzo konfundujące. Zarówno ta cała magia wokół stołu jak i zbieranina istot, która m walczyć po waszej stronie.
Wyposażenie większości jest dziwne i nawet jeśli dla was zrozumiałe, to ewidentnie wskazujące na wysoka kulturę techniczną (staranność wykonania, pomimo znacznego zużycia).

Są tu jednak także osobnicy, którzy wyglądają trochę jak jacyś ludzie pierwotni - z grubo ciosanymi twarzami, mocno umięśnieni i przygarbieni.
Ich przywódca to okaz typowego barbarzyńcy z opowieści. Tylko miecz do niego nie pasuje - szeroki z absurdalnie wielkim jelcem jakby z baranich rogów i złowieszczą czachą.

Referee

#5309 2021-08-03 08:19:34

Dugel
Moderator
Windows 8.1Firefox 90.0

Ja mam tarczę Skazy? Zapomniałem... btw. poza folklorystyczną wartością to jakaś specjalna tarcza? Tak, zamaskowana i na plecy. Łuk też wolę zostawić jak pozwalają. Zamieniam się na hełmy. Mój kuń is dead...

Dziwne to wszystko, poza oczywistością, że i tak się czuję, jakbym się jakichś dziwnych grzybków najadł... czyżbyśmy jakąś wyjątkową wartość stanowili dla "czarnych"?

Potulnie jak baranek (na rzeź?!) wypełniam wszystkie polecenia ZERA.

#5310 2021-08-03 09:21:55

erachlin
Administrator
WindowsFirefox 90.0

Tarcza Skazy nie jest li tylko wyłącznie dekoracyjna. To tarcza magiczna +1. Przy czym trzeba znacznej siły dla jej stosowania.

Oni zdają się wierzyć, że przekazali wam posłannictwo jakie macie ponieść dalej (Bestii trzeba zapobiec) - zdają się też wierzyć, że jesteście tymi zapowiedzianymi posłańcami z dnia Harm'a'gheddon.

Z kolei, zapewne w myśl takich samych przekonań, lecz dokładnie odwrotnych pryncypiów, owi czciciele bestii chcą was zgładzić zanim dotrzecie do Windy.

Ot i cała tajemnica - jak zwykle sprowadza się do obicia mordy. A że dziwaczni są ci, którzy chcą obić wasze? Chuj tam, jak dziwnie by nie było, dobrze obita morda wroga zawsze oznacza wygraną (jak zauważa rezolutnie Marlej).

Referee

#5311 2021-08-03 09:42:08

Dugel
Moderator
Windows 8.1Firefox 90.0

Dalej się dziwię, że targam tą tarczę. Czyżbyś mi pozwolił jej używać?

Zatem.... święta wojna o stado tumanów... huh....

#5312 2021-08-03 09:51:01

erachlin
Administrator
WindowsFirefox 90.0

W twoim niespecjalnie się da [dblpt]) Zorin jest zwyczajnie za słaby.

Referee

#5313 2021-08-03 10:02:24

Dugel
Moderator
Windows 8.1Firefox 90.0

To nie wiem po co to noszę, chyba jakieś nieporozumienie. Jakiś magiczny junk +1.

Briborn? Nie chcesz tarczy?

#5314 2021-08-03 11:16:23

erachlin
Administrator
WindowsFirefox 90.0

Już nie pamiętam dokładnie. Miał ją Dure - twój człowiek i być może dlatego wylądowała u Ciebie. Oprócz Dure nikt od was nie mógł jej używać swobodnie (Przesław by teraz mógł, ale on preferuje dwuraka)

Referee

#5315 2021-08-03 12:15:06

amholen
Moderator

zastanawiam się, czy nie zostawiliśmy tej tarczy na sprzedaż w mieście, ale głowy nie daję.
Co do obecnego rozwoju sytuacji, to jak rozumiem zostawiam swój sprzęt tyle, że jestem poowijany szmatami, żeby go zamaskować?
To co pisałeś wczoraj, bardziej odbieram z pozycji widza niż z pozycji uczestnika. Idę gdzie każą, robię co każą i za bardzo nie mam nic sensownego do dodania. Od biedy mogę od nich pożyczyć włócznię i jakoś czy się na niej opierać garbiąc się, czy może lepiej starać się zachowywać podobnie do nich, tak żeby się nie wyróżniać z tłumu - chociaż pewnie wystaję z pół głowy ponad większością.

#5316 2021-08-03 14:54:09

erachlin
Administrator
WindowsFirefox 90.0

Tarcza jest w ekwipunku Zorina - to zamyka temat.
Te maski jakie noszą, są też w wersjach mocno wydłużonych, zatem cześć waszych z takimi wersjami wygląda na znacznie wyższych i już się tak nie wyróżniasz (zwłaszcza, że dostałeś taką co się "ciągnie w dół").

Referee

#5317 2021-08-03 16:03:27

Dugel
Moderator
Windows 8.1Firefox 90.0

Jak dożyjemy to tarcza pójdzie na sell. Straszny ze mnie gapa, że noszę coś tak nieporęcznego i zapomniałem [dblpt])

#5318 2021-08-05 12:42:48

erachlin
Administrator
WindowsFirefox 90.0

W chwilowej przerwie w rozstawianiu sił ZERO odwraca się i maluje te dziwne znaki na czołach Zorina, Briborna i Marleja.

W głowie rozbrzmiewają wam jakieś natarczywe głosy, jedne zrozumiałe a inne niespecjalnie.
- Lekka piechota zająć miejsce na perymetrze
- Ziarno z orbity. - Brak odzewu, sygnały aktywności w dwóch z dziesięciu kokonów.
- Emanacja bestii wzrasta. Trzy impulsy na minutę.
- Budzi się?

Wasze siły są sporo mniejsze od tego co naprędce ściągają wyznawcy bestii. Lepiej orientujecie się teraz co do tych znaków - widać, że przeciwnicy mają sporo ciężkiej piechoty, jakieś bestie i "lotnictwo". Więcej tego nadciąga i skupia się na odgrodzeniu was od Widny. Z jakiegoś powodu sama Winda nie wydaje się przez nich obsadzona (co wydawałoby się wszak łatwiejsze).

Jako najcenniejszy zasób ZERO ewidentnie traktuje strzelców.

ZERO wydaje się poirytowany niedostatecznym tempem rozstawiania sił. Kilka sekund później daje sygnał i SZÓSTKA prowadzi was w tunele. Słychać jak kilku waszych desperacko modli się do Pelora.

Referee

#5319 2021-08-05 12:52:51

Dugel
Moderator
Windows 8.1Firefox 90.0

No to popierdalamy jak owieczki na rzeź.

#5320 2021-08-06 00:25:43

amholen
Moderator
WindowsChrome 92.0.4515.131

No cóż niewiele tu możemy podziałać sami. Damy się prowadzić za rączkę, grzecznie i do przodu

#5321 2021-08-11 12:14:27

erachlin
Administrator
WindowsFirefox 90.0

Prowadzą was labiryntem korytarzy do jakiejś sporej jaskini (?), gdzie na podłodze porozkładane są jakby wielkie bumerangi z doczepionymi barierkami.

Wy trzej w jakiś magiczny sposób, zapewne po tym oznaczeniu, widzicie jednocześnie oprócz tej jaskini także pole bitwy z lotu ptaków (ptaków).
Wrażenie jest dziwne, można się bardziej skupiać na jednym albo na drugim widoku.

Wasze siły są skromne w porównaniu z nadciągającymi wrogami (ciężka piechota i dziwne bestie):

https://flic.kr/p/2mgysPs
https://flic.kr/p/2mgzT17
https://flic.kr/p/2m8Uv8Z
https://flic.kr/p/2mguJ6u

Dowódcy? czempioni? (sory ale nie umiem tych fotek dać do flickr) - oczywiście dobrze obstawienie lub widoczni gdzieś tylko chwilkę
https://darksun-5e.obsidianportal.com/wikis/templar
https://dmdave.com/classes-of-redux/
https://dmdave.com/dark-sun-classes-5e/

Jest też sporo lataków, które ZERO wydaje się traktować priorytetowo (idzie na nich cały ogień ze strzelców, nawet gdy jak się wydaje lepiej byłoby odpalić go na atakująca po trudnym terenie piechotę)
https://flic.kr/p/2mguJ6e
https://flic.kr/p/2mguJ5T
https://flic.kr/p/2mgzSZv
https://flic.kr/p/2m87Jr6

Wiadomość dodana po 11 min 11 s:
Walka wre.
Manewry.
Pułapki (zamaskowane rozpadliny, w które wpadają całe pułki tych pancernych/ dziwne opary/ eksplozje).
Z nieba spadają dwa kamienie wlokąc za sobą ogień (Ziarno z orbity)- jeden dość daleko, drugi niemal w centrum sił wroga. Rośnie grzyb kurzu, dziesiątki ciał jak pociski pociski wyrzucone w górę. Ledwie nieco kurz rozwiewa, a wbity w ziemie kamień rozpada się na łupiny niczym cebula, a ze środka wypełza jakiś golem, rozpoczynając sieczkę. Pancerne pieści młócą a z oczu wylatują błyskawice.

W jakimś przebłysku widzicie wreszcie czym jest atakująca wroga z zaskoczenia tajemnicza Mantra.:
https://flic.kr/p/2m83TEL
Jeb!

Referee

#5322 2021-08-16 08:24:12

Dugel
Moderator
Windows 8.1Firefox 91.0

Czy jak już wygramy tą bitwę mogę poprosić jednego takiego lataka na własność? [sred])

#5323 2021-08-17 09:19:09

erachlin
Administrator
WindowsFirefox 90.0

Te w/w to wrogie lataki - chodzi ci o truchło?
Sypią się z nieba gęsto, ale i same srodze atakują pikując na waszą piechotę.
Rezerwa waszych sił pojawia się na placu boku formując ofensywną formację i atakując na skrzydle, gdzie wroga jest mniej. Jesteście tam chyba "wy", tzn. ten przebrany oddział.

Jak stado szpaków siły wroga rzucają się tam w chaotycznym ataku.
W wielkiej podziemnej sali, gdzie wkraczacie leżą sterty jakichś jakby skrzydeł - trudno to konkretnie nazwać.
Sześć dzieli was na trójki i każe brać po jednym. Skrzydła wyglądają nieco jak poniżej i niestety służą właśnie do tego:

https://www.youtube.com/watch?v=fRtpbL9YqHg
BTW BARDZO polecam ten film!

przy czym są nieco większe i macie odbywać lot po 3 na stojąco/kucki. 
Teraz widać po co ZERO trwonił najlepsze siły na wiązanie/wybijanie lataków.

Przemieszczacie się długimi tunelami gdzieś daleko do przodu, chyba za plecy wroga. Wychodzicie zamaskowanym tunelem, osłonięci chwilowo od wroga - choć wobec luźnych patroli lataków, wykrycie was wydaje się kwestią czasu.

SZEŚĆ pokazuje jak się uruchamia te magiczne skrzydła i jak nimi sterować - to "proste", o ile chce się lecieć powoli i prosto.

Wiadomość dodana po 14 min 10 s:
Kiedy się szykujecie ziemi zaczyna wyraźnie drżeć, a potem słychać jakiś dudniący ryk. Daleko za polem bitwy podnosi się z krateru Bestia.
Odległość jest olbrzymia, ale i tak jej ogrom wywołuje przerażenie. A potem w oczach bestii coś błyska, w pysku rośnie jakiś poblask i wyskakuje z niego lanca oślepiającego światła, malując po pustyni ostrą linię.

Przez moment nic się nie dzieje, a potem grunt wybrzusza się, pęka i wylatuje w górę wydymany pęczniejącymi sferami ognia. Dopiero potem pojawia się grom.

Jak to m/w wygląda to zerknijcie od 1:24. BUM.
https://www.youtube.com/watch?v=iyxG3UI1WiQ

Wiadomość dodana po 16 min 26 s:
Ogień pędzi po pustyni i zmiata część walczących - waszych i czcicieli.
Potem pył odgradza was od pola bitwy i urywają się też te dziwne obrazy, kiedy magia wygasa.

Referee

#5324 2021-08-17 13:51:00

Dugel
Moderator
Windows 8.1Firefox 91.0

Poszedłeś w mangę Cinku? [dblpt])

Z ptakami to był żart, że jednego chcę na własność (zamiast konia).

Cóż powiedzieć... jak dam radę to nie sram w gacie...

#5325 2021-08-17 14:45:21

erachlin
Administrator
WindowsFirefox 90.0

Z mangi to znam i bardzo cenie:
- Studio Ghibli (autorzy w/w Nausiki i wielu innych niesamowitych filmów: Ruchowy Zamek Hauru, mój sąsiad Totoro, Podniebny Zamek Laputa, Ksiezniczka Mononoke czy oskarowy Spirited Away);
- Nincja Scroll;
- Akira
- D Vampire Hunter
- Ghost in the Shell

Wszytskie w/w w mojej ocenie do obowiązkowego poznania dla każdego kto ceni kino/chce wyorbić sobie zdanie o mandze.
Ghibli to masakra - wejdź na filmweb znajdź jakiś mangowy tytuł a potem wejdź w link/tag anime.
Zobaczysz ile ich tytułów jest w top.
Na wspólne wieczory z córką.

Ale wszystkie w/w to już znam od lat kilkunastu, więc nic nowego - w znaczeniu pójścia mangę.

Referee

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka